Home > Over mij > Bio

Zwitserland - Concertgebouworkest - Nyenrode - UvA

In 1969 ben ik in Genčve geboren, waar ik viool en solfčge aan het conservatorium gestudeerd heb. In 1989 verhuisde ik naar Nederland om verder bij Herman Krebbers aan het Conservatorium van Amsterdam te studeren. Met het winnen van een proefspel werd ik aangesteld als altviolist bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Vanwege oorsuizingen in combinatie met mijn vaste plaats direct voor de koperblazers, stopte ik hier in 1998 mee. Ik legde het bijltje er niet bij neer: ik studeerde op Nyenrode (bedrijfskunde en MBA) en aan de Universiteit van Amsterdam (psychologische methodenleer, arbeids- en organisatiepsychologie, sociale psychologie en klinische psychologie, cum laude).

Psychologie - Journalistiek - Fries

Na de bovengenoemde studies heb ik korte tijd lesgegeven aan de Vrije Universiteit (klinische psychodiagnostiek) en op Nyenrode (statistiek), en gewerkt als consultant strategy en ICT bij KPMG Consulting. Mijn loopbaan als psycholoog begon in 2001 met enkele jaren internetbehandelingen bij Interapy. Naast gezondheidszorgpsycholoog en gedragstherapeut (supervisor VGCt®) ben ik psychotherapeut geworden en werk ik sinds 2006 bij de polikliniek Angst en Dwang van de GGZ inGeest in Amsterdam in de traditie van de evidence-based praktijk. In 2012 ben ik mijn eigen psychotherapiepraktijk Doe-Psy begonnen. Daarnaast geef ik workshops en cursussen over angststoornissen. In 2011 is mijn zelfhulpboek Plankenkoorts verschenen bij Hogrefe Uitgevers. Mijn nieuwe boek, Laat ze maar denken (uitgeverij Boom), is 21 april 2017 uitgekomen.

In 2012 ben ik afgestudeerd in de Radio- en TV-journalistiek aan het Centrum voor Communicatie & Journalistiek van Hogeschool Utrecht en daarna heb ik bij Amsterdam FM "Rob valt in" opgezet en gepresenteerd. Ook heb ik Om Utens gepresenteerd: dat zijn korte interviews met Friezen die buiten Friesland wonen.

Ook treed ik vaak als trompettist op. Dat is vaak in Friesland, sinds ik in 2009 de publieksprijs bij het Friese songfestival Liet won. In 2010 verscheen ook Binnentśn, een bundel Friestalige haikūs van Tryntsje van der Veer met foto's van Ouke Kooistra en een cd waarop Tryntsje en ik de haikūs om de beurt voordragen, afgewisseld met muziekimprovisaties op piano en viool. Ook is de jazzy single-cd Fakānsjeblues, met Wiebe Kaspers en Jan-Ruerd Oosterhaven uitgebracht en treed ik op met Truus de Vries en Grytsje Kingma en het Kwartettenkoor o.l.v. Hindrik van der Meer en gospelkoor New Creation o.l.v. Marco Hoorn. In 2014 zijn we met New Creation in Nederland Zingt geweest (herhaling hier te bekijken). Sinds 2013 speel ik trompet in Harmonieorkest Groot Excelsior. Eind 2014 heb ik met Geert Mak opgetreden.

Mijn voorstel voor een "toneelstuk in Dada7-stijl", genaamd Om Utens, is gepubliceerd in het literaire tijdschrift Ensafh en in 2013 mocht ik het Fries diktee voor studievereniging Skanomodu schrijven. In 2014 is mijn cd "Alpefries" uitgekomen. Het nummer Skettens, afkomstig van die cd, heeft de 20ste plek gehaald in de Fryske Top 100 van 2014.

Energie en inspiratie vind ik vooral door variatie, door voortdurend te willen leren, door bezinning en ontmoetingen tijdens het musiceren en sporten en door het leven, als het even kan, niet al te ernstig te nemen, maar te genieten van de kleine dingen in het hier en nu.

Foto: in Hindeloopen, tijdens de Elfstedenwandeltocht